×

12 produktów, które najbardziej chłoną pestycydy. Jemy je często, bo myślimy, że są zdrowe

Chyba nie ma na świecie mamy, która nie pragnęłaby, aby jej dziecko było zdrowe. Jak pewnie już większość z Was doskonale wie, dla zdrowia i dobrego samopoczucia najważniejsza jest właściwa dieta. Nie chodzi tylko o tę dobrze zbilansowaną, ale i o to, aby produkty, które spożywany były zdrowe i pozbawione szkodliwej chemii. Dlatego mam dziś dla Was ranking – Produkty, które najbardziej chłoną pestycydy. Lepiej jest ich unikać, jeśli nie mamy pewnego źródła.

Człowiek człowiekowi…

Nie ma co urywać, że ogromne zapotrzebowanie, a przede wszystkim chęć zysku, sprawiły, iż wielu producentów owoców oraz warzyw używa sporej ilości niezdrowej chemii, by ich uprawy były piękne i obfite. Mając z nich zdrowie innych ludzi. Dlatego warto stawiać na żywność ekologiczną, ze swojego ogródka lub po prostu z pewnego źródła. Wiem, że nie każda z Was ma taką możliwość, ale wpadłam na ranking, którym chciałabym się z Wami podzielić. Nie namawiam Was do unikania tych produktów, ale do większej ostrożności przy ich zakupie.

Produkty, które najbardziej chłoną pestycydy

W każdym roku amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG), zajmująca się między innymi badaniem zawartości pestycydów w produktach spożywczych, publikuje dwa rankingi. Jeden z nich dotyczy produktów, które według ich badań są najbardziej zanieczyszczone – „Dirty Dozen”, czyli „Brudna 12”, a drugi tych najmniej – „Clean 15” – „Czysta 15”. Wydaje mi się, że mamom szczególnie może się przydać to zestawienie.

Produkty, które najbardziej chłoną pestycydy – „Brudna 12 2020”

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Jarmuż
  4. Nektarynki
  5. Jabłka
  6.  Winogrona
  7. Brzoskwinie
  8. Wiśnie
  9. Gruszki
  10. Pomidory
  11. Seler naciowy
  12. Ziemniaki

„Czysta 15 2020”

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza (odmiany organiczne)
  3. Ananas
  4.  Cebula
  5.  Papaja
  6.  Zielony groszek
  7. Bakłażan
  8. Szparagi
  9. Kalafior
  10. Melon kantalupa
  11. Brokuły
  12. Grzyby
  13. Biała kapusta
  14. Melon miodowy
  15. Kiwi

Robiąc zakupy, sprawdzacie np. kraj pochodzenia danego produktu, patrzycie na skład, oceniacie go? Czy raczej wkładacie do koszyka to, co jest Wam po prostu potrzebne? A może kupujecie wyłącznie ekologiczną i zdrową żywność? Ja staram się patrzeć i oceniać, ale nie zawsze wychodzi.

Źródła: www.ewg.org
Fotografie: pixabay.com