Kategorie Ciąża i poródZdrowie

8 produktów spożywczych, których należy unikać w czasie ciąży. Mogą powodować poronienie!

Kobiety w ciąży często bombardowane są poradami. Wszyscy wokół uczą je co jeść, kiedy i jak dużo. Odmienne zdania mogą odrobinę zmylić.

Fakt, istnieją pewne produkty, które są niezbędne dla kobiet w ciąży. Jednak istnieją również takie, które zwiększają ryzyko poronienia. Podczas ciąży, kobieta jest bardzo podatna na choroby wywoływane przez żywność, a układ odpornościowy zmienia się w tym okresie. Niektóre środowiska mikroorganizmów szkodzą dziecku i przechodzą przez łożysko szkodliwie wpływając na rozwój płodu.

Warto jest być świadomym, które produkty mogą negatywnie wpływać na ciążę. Oto 8 z nich:

1. Ryby z wysokim poziomem metylortęci

Rose colored fish, summer food with lemon wine marinade

Metylortęć jest metalem, który znajduje się w niektórych rybach i stanowi poważne zagrożenie dla kobiety w ciąży oraz nienarodzonego dziecka. W innych okolicznościach ryby i skorupiaki z wysoką zawartością metalu nie są szkodliwe, jednak związek chemiczny przenika do łożyska i powoduje negatywne skutki w rozwoju płodu. Warto więc przez pewien okres czasu powstrzymać się od spożywania niektórych gatunków. Łosoś, krewetki, tuńczyk i sum mają niską zawartość metalu więc można po nie sięgać bez obaw.

2. Jajka surowe lub na miękko

https://flic.kr/p/7Em9is

Jajka mogą być zanieczyszczone szkodliwą bakterią salmonelli, należy więc unikać produktów, które mogą zawierać surowe lub na wpół ugotowane jajka. Mowa tutaj szczególnie o sosach i ciastach.

3. Niepasteryzowane mleko

Milk Bottle

A winowajcą jest tutaj listeria monocytogenes, którą może być zanieczyszczone niepasteryzowane mleko. Tyczy się to również innych napojów jak np. soki. Proces pasteryzacji zabija niebezpieczną dla płodu bakterię. Należy również unikać świeżo wyciskanych soków i produktów wytwarzanych na bazie niepasteryzowanego mleka jak sery pleśniowe czy feta.

4. Surowe kiełki

Sprouts

Choć mają wiele korzyści zdrowotnych, dla kobiet w ciąży negatywne skutki przeważają szalę. Mogą grozić zatruciem pokarmowym, więc znacznie bezpieczniej jest je samemu hodować w domu i dokładnie myć przed spożyciem.

5. Miękkie sery

Brie

Znowu wracamy do tematu niepasteryzowanego mleka. Wszystkie produkty nabiałowe, które wykonane są na bazie tego produktu powinny być unikane w czasie ciąży ze względu na prawdopodobieństwa zakażenia bakterią listeria monocytogenes.

6. Wędliny

ham sandwich

Kobiety w ciąży łatwo mogą zarazić się listeriozą spożywając pokarmy nią zakażone. Najpoważniejsze konsekwencje dla płodu mają zakażenia w pierwszym trymestrze ciąży. Listeria monocytogenes jest najczęstszą przyczyną poronień.

7. Surowe mięso

Steak

Obecność pasożyta toxoplasma gondii w surowym lub niedogotowanym mięsie sprawia, że produkt ten powinien absolutnie zostać wyeliminowany z diety w czasie ciąży. Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie surowej wieprzowiny, jagnięciny lub dziczyzny. Nawet przedmioty, które miały styczność z zakażonym mięsem mogą powodować zagrożenie.

8. Kofeina

Coffee

Wcale nie trzeba eliminować kawy, jednak warto znacznie ją ograniczyć. Kobieta w czasie ciąży nie powinna przyjmować więcej niż 200 mg kofeiny dziennie, gdyż jej nadmiar może prowadzić do poronienia.

Źródło i fotografie: curejoy.com
×