Różnica w mleku matki w zależności od stanu zdrowia jej dziecka? Tak to możliwe! Chociaż temat karmienia piersią budzi wiele emocji, to jest uważane za najzdrowszy sposób żywienia. Umożliwia maluchowi osiągnięcie optymalnego stanu zdrowia oraz rozwoju. Zarówno z punktu widzenia dziecka, jak i matki, taki sposób karmienia jest najbardziej naturalny i przynosi najwięcej korzyści. Najnowsze doniesienia jedynie potwierdzają ten stan rzeczy.

Różnica w mleku matki
Pewna mama karmiąca swoją córeczkę piersią zauważyła istotne zmiany w swoim mleku. Odciągała je, a później mroziła na zapas, dzięki czemu i my możemy to zobaczyć. Istotny jest fakt, że w międzyczasie jej maleństwo zachorowało na grypę.
Na poniższym zdjęciu widać zamrożone mleko, jakie kobieta odciągnęła 2 tygodnie przed zachorowaniem jej dziecka (po lewej stronie) oraz mleko pochodzące z okresu, kiedy karmiła córkę podczas jej zmagania się z infekcją (po prawej stronie). Zwróć proszę uwagę na zmianę koloru…

Natura wie, co robi
Jak się okazało, mleko kobiety wytworzyło specyficzne przeciwciała, aby pomóc maluszkowi zwalczyć infekcję. To dowód na to, jak ważne jest karmienie dziecka piersią.
Mleko matki ma w swoim składzie wszystko to, co zapewni dziecku potrzebne składniki, by mogło się prawidłowo rozwijać. Co ciekawe, skład matczynego mleka nie jest jednolity i zależy od takich czynników, jak:
– faza laktacji,
– wiek dziecka,
– stan zdrowia (zarówno mamy, jak i jej dziecka),
– pora karmienia (w dzień, czy w nocy).
Immunoglobuliny umożliwiają dziecku lepszą ochronę przed wirusami, bakteriami oraz grzybami. W matczynym mleku występują hormony, glikany, nukleotydy, komórki krwi, czy komórki macierzyste, których nie znajdziesz w mleku modyfikowanym.
Dzieci karmione piersią rozwijają się w inny sposób niż dzieci pijące mleko modyfikowane
